Campuran ekstrak oak gall dan bahan kimia iron (II) sulfate digunakan secara meluas sebagai bahan utama dalam pembuatan dakwat pada abad ke-4 sehingga abad ke-19. Malah masih kekal digunakan di abad ke-20 hingga kini. Dakwat ini dipanggil iron gall ink sangat terkenal kerana ia bersifat kekal dan kalis air. Banyak kitab-kitab malah manuskrip penting dan terkenal dari zaman itu ditulis dengan dakwat ini termasuklah manuskrip Kristian purba Greek, Codex Sinaiticus, dianggarkan telah ditulis pada abad ke-4. Manakala di Britain dan France telah menetapkan semua dokumen Di-Raja dan perundangan kerajaan mesti ditulis menggunakan iron gall ink.
PURE GROUND MANJAQANI (PGM) adalah kisaran serbuk halus buah Manjakani ASLI tanpa campuran. Satu produk yang diinovasikan bagi menggantikan cara tradisional pengambilan herba manjakani iaitu dengan minum air rebusan atau makan buah yang telah distimkan. Khasiatnya diamal sejak turun temurun. PGM kaya dengan tannin, asid tanik, anti-oksida, vitamin A&C, kalsium, serat, protein, zat besi & karbohidrat, juga mengandungi unsur-unsur astrigen, anti-mikrobial, anti-inflamasi dan anti-radang.
Saturday, 4 October 2014
TAHUKAH ANDA - SEJARAH MANJAKANI BHGN. 1 (VERSI EROPAH)
Buah manjakani tumbuh dari pokok Mempening atau lebih dikenali sebagai pokok Oak. Di Eropah ia dikenali sebagai buah oak gall. Nama saintifik manjakani adalah Quercus infectoria Oliv.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment